Chilean architecture studio, MAPA, MR House, Andes Mountains, shed within a shed, Chile, Chilean architecture, Architecture, Air quality,Sustainable Building, Green Materials, energy efficiency, Daylighting,

MAPA‘s MR House is perched on steep terrain at El Buchén, on the Chilean side of the Andes Mountains. It was constructed from steel, local timber, and salvaged wood and glass in a forest clearing. The architects took care to respect existing ancient trees, which define the home’s volume. The project was inspired by local construction methods, and it consists of a large sturdy shelter with different smaller spaces inside.

Underneath the M-shaped roof are three distinctive areas with their own temperature zones, including a vestibule that mediates the interior-exterior space and doubles as a terrace in the summer. The bright and open common area takes up half of the building and serves as a kitchen/living/dining room. The coziest areas are the bedrooms and bathrooms, which are located in the two smaller sheds inside the building.


Via Dezeen

Photos by MAPA