Hong Kong, Architectural Services Department, contemporary Chinese-style, Community Green Station, Sha Tin, bamboo screens, recycled shipping containers, open courtyards, prefab architecture, modular architecture

The Community Green Station in Sha Tin was built as a temporary shelter to house exhibitions and workshops that promote the importance of recycling. It consists of a cluster of closed, opened and semi-opened spaces built in a modular, flexible and prefab way. Its Oriental-style, green garden courtyards, open-plan pavilions and sheltered verandas bring people together and also create a breezy oasis within the heart of an industrial area.

Related: Stunning South Korean Courtyard Home Balances Tradition With Modern Design

The stunning eco aesthetics where achieved by the mix of black-painted containers, recycled tiles and paving blocks, recycled cardboard furniture and fast growing bamboo cane screens. This not only creates a contemporary look with a vernacular edge, but also brings in plenty of sunshine and fresh air to the spaces as well as avoiding the need for air-conditioning in the hot, humid area. While during cold weather, the more private rooms like the office and multi-purpose area will stay warm thanks to a low-e (low-emissivity) glazing that prevents the heat escaping to the cold outdoors.

+ Architectural Services Department

Via ArchDaily

Photos by Courtesy of Architectural Services Department