House Carrer Migdia, Sau Taller d’Arquitectura, Barcelona, concrete, daylit home, Barcelona house, residential architecture, timber, glass, natural ventilation, passive house

The house has living and dining areas located on the first floor. Next to it is the kitchen that faces north. The bedroom can be accessed from the living area through a large sliding door. Instead of a conventional garage space, the architects designed a multifunctional space that has access to both the street and courtyard area. Two rooftop terraces provide cozy outdoor areas – one is sheltered underneath a vegetal pergola and provides more privacy, while the other one also functions as a solarium. A small internal patio was designed as part of the central core and brings natural lighting into the central part of the house.

Related: Alventosa Morell squeezes a narrow, day-lit home between two blocks of flats in Barcelona

The interior features a number of materials, including concrete, glass, polycarbonate and maple timber, all combined to create a warm and stylish domestic environment. In addition to beautiful design, the interior boasts an inner glass layer that can help ventilate the whole space. This part of the house was designed to use passive sustainable techniques. Three mechanical elements — one ventilated hearth, a fan system, and a thermostat with ducts — bring the warm air from higher areas to lower levels.

+ SAU Taller de Arquitectura

Via Archdaily