Bridgette Meinhold

House in a Warehouse: Splinter Society Architecture Turns Old Warehouse Into Garden Oasis Home in Melbourne

by , 07/18/13

House in a Warehouse, Splinter Society, warehouse renovation, adaptive reuse, melbourne, green renovation, green home

The old warehouse is located in a dense urban setting surrounded by homes and buildings on all sides. The client tasked local firms Splinter Society Architecture and Birdsmouth Construction to transform the warehouse into a green, safe, non-toxic, happy and sunny environment that would meet the needs of both children and adults. Rather than taking up the entire plot, the home only uses a portion of the site while retaining the original brick warehouse exterior as its garden walls. The resulting home has 3 bedrooms, 2 living spaces, a study and a strong connection to outdoor living areas, a yard and green roofs across 3 levels.

The client also requested that the design retain the industrial feel of the warehouse, so some of the original materials were salvaged – including the foundation, beams, masonry walls, spotted gum boards, steel columns and more. One side of the home uses the original brick facade, while the other is clad in bright green metal screens, which help modulate solar heat gain. Solar orientation, a high level of insulation and double glazing work to minimize energy losses, and the home can open up to enjoy the outdoors and natural breezes. A solar heater provides hot water for the home, while rainwater is collected and stored in tanks for irrigation use. Energy-efficient systems and computer-controlled lighting further reduces energy use.

Via Contemporist

Images ©Brilliant Creek

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?