House in Tatemachi, Masao Yahagi Architects, Kitakyushu, Japan, cone-shaped void, natural daylight, ventilation, privacy, wooden louvers, open tread stairs, inner courtyard,

Due to the limited lot size, the walls of the House in Tatemachi are angled outwards to maximize the building volume. A triangular, frosted glass window opens up all three floors to natural daylight, while maintaining privacy. The architects also created an inverted cone-shaped void at the center of the building to let in more natural daylight via a rectangular opening in the roof. A series of balconies with metal railings frame the inner courtyard. In contrast to the first large triangular window, the second inverted window uses wooden louvers to block views from the outside.

Related: Level Architects Hide Tokyo’s Fukusawa House Behind Black Walls and Fill it with Natural Light

The master bedroom is located on the first floor, as is a small, light-filled courtyard located at the bottom of the cone-shaped void. A wooden, open-tread staircase connects the three levels along the southern facade. The use of white walls and glass sliding doors inside the home help create a sense of spaciousness in a narrow footprint.

+ Masao Yahagi Architects

Via Architizer

Images via Masao Yahagi Architects