Emory House, small spaces, Texas, studioMET, repurposed wood, Habitat for Humanity, affordable house, green architecture, natural light, green patio, wooden floors, utility costs

The architects designed a large open volume to house a living room, dining and kitchen. To create more square footage to the living space, they added a small patio accessible via a sliding door. The tight lot was maximized by efficiently massing the volumes according to the programmatic wishes, and site considerations were strategic with a grass paver system tucked into the back of the lot to serve dual functions as a driveway and mini soccer pitch.

Related: Habitat for Humanity now focusing on renovating rather than building from scratch

Emory House, small spaces, Texas, studioMET, repurposed wood, Habitat for Humanity, affordable house, green architecture, natural light, green patio, wooden floors, utility costs

Natural light was brought in as much as possible to minimize utility costs, and the wooden floors on the stair treads and upper floor of the house were found and repurposed through a program with Habitat for Humanity. Once again, taking a measured, minimalist approach design pays off in dividends.

+ studioMET Architects

Via Design Milk