Sometimes, size really doesn’t matter. Designed by Osamu Nishida and Erika Nakagawa from ON Design & Partners, the Yokohama Apartment complex features four micro residential units measuring around 215 square feet each. Despite such reduced dimensions, clever design ensures the small spaces feel expansive and livable. Magic especially resides in a shared open-air courtyard conceived as a living-room and a kitchen that doubles as an art gallery for the four artists living upstairs.


japanese architecture, japanese house, micro apartment, ON Design, public space, sharing, Small Japanese house, Venice Biennale 2016, yokohama, patio, outdoor patio, Japanese house

With 1636 square feet of total floor area, the Yokohama Apartment building is subdivided into two levels. The common space on the ground level is canopied by the private residential floor, which is cut into four parts, and each unit has its own access coming up from the ground floor. Twisted stairs provide access without compromising tenants’ privacy.

Yokohama Apartment - ON Design - 2

The ground floor is a covered open air piazza that provides common and private storage rooms, a micro kitchen unit and a dining room. This area is used for exhibitions, workshops, presentations, debates and other art activities.

Related: Slice of the City home in Japan uses bold angles to solve tricky space restrictions

Yokohama Apartment - ON Design - 24

Yokohama Apartment comprises brilliant Japanese design that maximizes every single inch. Unfortunately, this great invention mirrors a turning point in Japanese society, whereby poverty and unemployment, particularly among young people, forces innovation. Sharing space offers a bright alternative to the small and introverted dwellings common in Japan today.

Yokohama Apartment - ON Design - 30 - model Venice Biennale

This societal concern was raised by Yoshiyuki Yamana, the curator of the Japanese Pavilion at the Venice Biennale of Architecture earlier this year; he chose the Yokohama Apartment project as an example of how to successfully adapt to the country’s new social condition.

+ ON Design & Partners

+ Venice Biennale

Images via Maria Novozhilova for Inhabitat