Huge circular windows flood the interior of this funky apartment block in Melbourne with natural light. BKK Architects designed the Cirqua Apartments as a series of staggered volumes that reference the region’s historical housing while reinterpreting it in a modern way.

Cirqua Apartments, BKK Architects, apartment block, round windows, Melbourne, green architecture, natural light

The block occupies a steeply sloping site in a residential neighborhood in Melbourne. Its exterior is dominated by huge porthole windows that span almost the full height of the six cubes. The openings bring natural light into the interior and maximize the connection of the project to the surrounding garden.

Cirqua Apartments, BKK Architects, apartment block, round windows, Melbourne, green architecture, natural light

Related: 6,000 Circular Windows Flood Japan’s Kanazawa Library With Light

The open-plan interiors feature a lot of natural materials and warm colors, with circular light fittings echoing the circular windows. White walls, marble and wood create a delicate visual balance. Beside its remarkable design features, the project also creates a precedent in the area’s multi-residential market. It was built to appeal to owner-occupiers rather than buy-to-let investors.

+ BKK Architects

Via Dezeen

Lead photo by Peter Bennetts

Cirqua Apartments, BKK Architects, apartment block, round windows, Melbourne, green architecture, natural light

Cirqua Apartments, BKK Architects, apartment block, round windows, Melbourne, green architecture, natural light

Cirqua Apartments, BKK Architects, apartment block, round windows, Melbourne, green architecture, natural light

Cirqua Apartments, BKK Architects, apartment block, round windows, Melbourne, green architecture, natural light