green roof, Vector Architects, Chongqing Taoyuanju Community Center, Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects, community center, Chongqing, minimize site disturbance, thermal mass, rainwater reuse, permeable pavement

The Chongqing Taoyuanju Community Center comprises three different programmatic buildings—a cultural center, athletic center, and public health center—located at different elevations to match the existing terrain and to minimize site disturbance. A continuous, undulating green roof unifies the three buildings into a single 10,000-square-meter volume that blends the development into the mountainous landscape and improves the buildings’ thermal mass. The roof, which creates covered walkways in the gaps between buildings, is punctuated with rectangular and circular openings that make room for trees to grow and for natural light to shine through.

green roof, Vector Architects, Chongqing Taoyuanju Community Center, Chongqing Taoyuanju Community Center by Vector Architects, community center, Chongqing, minimize site disturbance, thermal mass, rainwater reuse, permeable pavement

Related: Primus Arkitekter upgrades an old factory into a chic solar-powered library and community center

“Openings, windows, cantilevers and corridors blur the boundary between the interior and exterior of architecture,” write the architects. “Thus, merging the whole space together with the sky, mountain, trees, sunlight and breeze can eventually create a lively co-existing relationship of artificial structure and natural landscape.” The green roof also frames two courtyards and the existing water body that was retained and turned into the central pond.

+ Vector Architects

Via Dezeen

Images via Vector Architects