Orange crates never looked so good. Studio NOWA (Navarra Office Walking Architecture) repurposed hundreds of the plastic crates to for the facade of two former artisan sheds in Italy. Converted into a striking rehabilitation and treatment center for people with disabilities, the building’s facade has a unique pixelated texture that dominates the surrounding area.


Protiro, Studio NOWA, Concetta D'Alessandro Foundation, rehabilitation, Italy, disabilities, reused plastic, recycled plastic, green architecture, nonprofit, staircase

The project, called Protiro, was designed and built for Concetta D’Alessandro Foundation, a non-profit organization that deals with the treatment and rehabilitation of people with disabilities. The architects transformed two former artisan sheds into a multi-functional space, using basic materials to make its exterior distinctive and recognizable.

Related: Gorgeous Glass Clad Groot Klimmendaal Rehabilitation Centre Sits Tucked Amongst the Trees

Protiro, Studio NOWA, Concetta D'Alessandro Foundation, rehabilitation, Italy, disabilities, reused plastic, recycled plastic, green architecture, nonprofit, staircase

A guesthouse occupies the ground floor of the building, while the first floor, sheltered under a vaulted roof, functions as a large space for group activities. Service areas occupy the two low volumes which form an entrance vestibule to the main hall. A new lift and staircase were added to this space. The patterned skin envelops the entire structure, strengthening its visual identity.

+ StudioNOWA

Via Archdaily

Photos by Peppe Maisto