Gallery: Ignacia Apartments Take Advantage of the Chilean Sun While Fil...

 
Each dwelling sets with the rooms to the north to keep the rooms comfortable. The homes offer privacy while providing stunning views.

The project started out with each owner purchasing square footage instead of an assigned space. Mardones and his team then worked to create each apartment within the building’s three complete floors, its rooftop area and a basement space. Each apartment has a unique layout and a minimum of two floors. The result is a spatial interplay vertically and horizontally, with balconies and large windows allowing sunlight to provide natural illumination.

The apartments’ sustainable design starts with solar panels on top of the building that reduce the energy needed from the local grid. Rooms face to the north so that they can keep cool in the summer. The interior walls are all painted white, allowing all rooms to stay bright even during the shorter winter days. Doors, windows and flooring are made out of locally sourced cedar. And as a counter to Santiago’s notorious air pollution, the exterior smog-eating concrete facade features titanium dioxide that breaks up particulates and reduces pollutants by up to 60 percent. As a result each apartment owner can breath easily thanks to the building’s natural ventilation, has plenty of privacy and yet can enjoy the eclectic and airy space that offer a respite in noisy and bustling Santiago.

+ Gonzalo Mardones Viviani

Via Plataforma Arquitectura

Photos via Gonzalo Mardones Viviani

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >