- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Incredible Rock Office is Built From the Ground Up With Simple Stones

Posted By Andrew Michler On January 21, 2011 @ 6:01 pm In Architecture,Green Materials,Sustainable Building | 4 Comments

[1]

Rock Office is a unique structure that sits on a precarious piece of land in the heart of Ho Chi Minh City, Vietnam. Commissioned as an architecture and construction office with an included gallery, the building expresses a playful minimalism [2]. The project’s use of simple materials like raw stone [3] contributes a surprising element that looks extraordinary at a large scale. The exterior, while only a couple years old, has the presence of a much older building, like a modernist reconstructed ruin [4].

office daylighting, gabion cages, Viatnam green building, green office, green studio, reused material,low impact building, sustainable design, sustainable materials, a21 studio, green engineering materials, eco material design, [5]

Designed by a21 Studio [6] to meet unusual circumstances, the wall system serves to create a low-cost, potentially temporary [7] building — the land lease will expire in less than ten years. The site’s soft ground also required a wide footprint. The gabion cages [8] hold unprocessed stones which make up the curving wall system. Concrete bond beams at two elevations keep the structure rigid and transfer load evenly.

A series of daylighting windows [9] set along the roof maintain interior ambiance without letting the hot sun in. The sparse interior emphasizes materiality [7] and form. The winding walls create for two intimate courtyards while defining distinct spaces that still connect visually.

+ a21 Studio [6]

Via Archdaily [10]


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/incredible-rock-office-is-built-from-the-ground-up-with-simple-stones/

URLs in this post:

[1] Image: http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2011/01/Rock-Office-25.jpg

[2] minimalism: http://inhabitat.com/index.php?s=+minimalism

[3] stone: http://inhabitat.com/concrete-re-visioned-at-the-elegant-hanil-visitors-center/

[4] reconstructed ruin: http://inhabitat.com/sydney-transforms-waterworks-ruins-into-incredible-public-park/

[5] Image: http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2011/01/Rock-Office-2.jpg

[6] a21 Studio: http://a21studio.com.vn/Default.aspx

[7] temporary: http://inhabitat.com/category/materials/

[8] gabion cages: http://inhabitat.com/two-striking-urban-farm-buildings-made-from-salvaged-materials/

[9] windows: http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2011/01/Rock-Office-13.jpg

[10] Archdaily: http://www.archdaily.com/98410/rock-office-a21-studio/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.