Parents of newborns should be first in line for a relaxing getaway, but being homebound tends to go with the territory of caring for a new baby. Architect Manuel Villa had the best of both worlds in mind when he designed his Habitable Polyhedron, a place of respite in the garden of a family’s home in Bogota, Columbia. An ‘independent space from day to day house activities,’ the Habitable Polyhedron is a dwelling place in nature designed to embrace a child and his parents.

habitable polyhedron, manuel villa, sustainable design

Villa’s unique geometric aesthetic for this structure “is inspired in the shape’s perception processes children develop in their first years of life. The basic shapes of things and their differences are key elements in the development of knowledge, and specifically in acquiring reading skills and geometric basic concepts.” One face of Habitable Polyhedron‘s pine structure opens onto a teak deck leading to the outside, and small windows and a skylight allow for ample natural light. A workspace and a sofa round out the internal features. As a child grows up, the Habitable Polyhedron may serve as a serene setting for hobbies, reading and play — in the same vein as a treehouse or playhouse.

via Arch Daily

Photographs by Sergio Gomez