Dai-ichi Yochien Preschool, Hibino Sekkei architects, courtyard preschool, school with puddle courtyard, innovative preschools

Rain can be a real bummer when it thwarts playtime activities outdoors. Rather than force the children of the Dai-ichi Yochien Preschool to have to stay indoors on rainy days, Hibino Sekkei designed a way for the rain to add to the fun.

On dry days, the courtyard, which is exposed to the sky, can be used for sports like softball, badminton or volleyball, as well as a meeting place or outdoor classroom.

But when the rain comes, the magic happens. The floor of the courtyard was design with a slight dip toward the center of the space, which collects rainwater during big downpours. Kids can then play in the puddle-pool without getting muddy or dirty, inside the confines of the preschool. In winter, the courtyard can undergo even more magic, and be turned into an interior ice rink!

The entirety of the preschool was designed to foster creativity and play, in an open floor plan that allows for flexibility and out of the box fun. Partitions rather than walls allow socialization and sharing between classes, and kids bring their own furniture, which can change up the look of the school throughout the years.

But by far the central focus is the multi-use courtyard which allows kids to be kids!

+ Hibino Sekkai

via Spoon & Tamago