“No running in the hallways!” is a rule most children are used to hearing during the school year. It’s also the rule KOZ architects‘ Christophe Ouhayoun and Nicolas Ziesel decided to turn on its head when they designed the kid-friendly Sport and Leisure Center in Saint-Cloud, France. With stairwells three times regulation width (and some lacking actual stairs), the architects liberated these normally restrictive areas, creating “a secure and private area where children can go alone in complete safety.” The result is an eye-catching, sustainably designed building created for festive celebrations, entertainment and leisure.

Christophe Ouhayoun, green architecture, green building, green recreation center, green recreational center, green space, koz, koz architects, Nicolas Ziesel, saint-cloud youth center, sport and leisure center by koz architects

The Sport & Leisure Center‘s façade is a burst of pixilated color that, when compared to the drabness of the neighboring buildings, ArchDaily likens to “stepping in an oversized graffiti.” I view this use of color more as a physical manifestation of color-block video games such as Tetris… which works nicely if you consider the space as intended to draw kids away from electronic devices, allowing them to play inside one instead.

In a most spectacular fashion, the color scheme runs from floor to ceiling creating an interior rainbow spectrum of candy-colored bands or ethereal blocks. The color scheme KOZ cast on the outside of the building correlates to the interior spaces as a means for developing spatial awareness for young children.

There was one color that proved important in conceptualizing this project — green. Throughout the building there are various exciting ecological concepts that make it sustainable in construction and maintenance, including roof openings that illuminate the building with natural light (reducing the need for filament or fluorescent bulbs), prefab concrete slabs that reduce waste, pigment infused concrete to reduce paint use, and the installation of a solar heated hot water system.

+ KOZ Architects

via Arch Daily

Images © Stephan Lucas