Nordhavn Islands by C.F. Møller Landscape, Copenhagen International School, Nordhavn development, aquatic landscape architecture

C.F. Møller Landscape’s competition-winning vision applies a radical transformation to the existing site that currently acts as a barrier between the waterfront and harbor. The landscape architects reconnect the urban fabric with the harbor basin by inserting three distinct “islands,” or multipurpose activity platforms, in strategic locations with access to and from the Copenhagen International School. Each island’s programming is informed by the school’s ground floor activities and proximity to either the sports hall or school canteen. “The Lagoon” floating arena will be used for water sports and boating; “The Sun Bath” offers a space for swimming and bathing; and “The Reef” is a multifunctional space with outdoor sitting and an educational space for aquaculture.

Nordhavn Islands by C.F. Møller Landscape, Copenhagen International School, Nordhavn development, aquatic landscape architecture

Related: Copenhagen’s largest school will be powered by solar energy

Each of the floating circular islands will be ringed by aquatic gardens to ease the transition between built landscape and nature. Ramped waterfront promenades encircle the perimeter of the platforms and connect to bridges that link all three islands. “Our proposal really embraces the union of water and nature at eye level. The project has tremendous potential as a community generator which, with the water encouraging activity and as a social trigger, will bring life and atmosphere to the area, and thus link the new school with the city and the city with the water,” said Lasse Palm, head of department at C.F. Møller Landscape.

Nordhavn Islands by C.F. Møller Landscape, Copenhagen International School, Nordhavn development, aquatic landscape architecture

The Nordhavn Islands are slated for completion by 2017 to coincide with the opening of the solar-powered Copenhagen International School, which is set to be the largest school in Copenhagen.

+ C.F. Møller

Images via C.F. Møller