green design, eco design, sustainable design, House of Toilet, Daigo Ishii + Future-scape architects, public toilet, public restroom, Ibuki-Shima, oculus

From afar, the House of Toilet has the profile of a typical pitched-roof home. Yet upon closer inspection, the public restroom is split into six distinct sections, each of which is cut at a slight angle. These cuts are not random – each intersection points to a major city on each continent (except for Antarctica). This design gesture connects the island and the structure with the geography of the rest of the world.

Related: Kumutoto Toilets Resemble Giant Sea Monsters

The architects also designed the six voids to also coincide with the sun’s position on the solstices and on three traditional Japanese ceremonies. On these days at 9 a.m., the sun filters into the buildings to illuminate the interiors at a precisely calculated angle.

The building is made from locally sourced black burnt cedar boards and polycarbonate sheets that reflect the surrounding island. An oculus functions as both a skylight and a rainwater collector that harvests water for the six toilets.

+ Daigo Ishii + Future-scape Architects

Via Architizer