Danielle Rago

Japan's Otake House Showcases Sleek Passive Solar Design

by , 08/12/09

sustainable architecture, green design, otake house, passive solar design, energy efficient, natural ventilation, recycled materials

This sleek modern hilltop residence was designed by Japan-based architecture firm Suppose Design Office to make optimal use of passive solar building principles. Every aspect of the residence’s innovative design has been carefully considered to make the best use of available sunlight and natural ventilation, demonstrating how efficient building practices can inform and give shape to elegant modern architecture.

otake_suppose_design_2

Located in the Western region of Hiroshima in Otake, Japan, on a high plateau overlooking both industrial and mountainous areas, the Otake House is a living paradigm for the binaries present within nature. By purposely orienting the residence’s various facades Suppose Design Office was able to insure prime exposure to the sun’s direct rays on the Eastern and Western facades. This enabled them to meet the requirements for passive solar design while providing breathtaking views of the landscape from the North and South.

The first floor of the North side of the house is comprised of the load bearing parts of the structure, including the kitchen and dining area. On the North side, the architects placed expansive glass windows supported with roof overhangs that allow for natural ventilation and daylight to seep inside. The South side contains a living area and outdoor terrace with a six-meter eave that is pure in form and function, forging a separation between the indoor and outdoor environments.

While the Otake House varies in its design from side to side, it is united throughout by green design. In addition to the passive solar building elements that reduce the Otake House‘s requirement for active heating and cooling systems, the architects also implemented of a water-proofed material commonly used in ship construction as the skin of the building. Continuously wrapping from the outside to the inside of the house without the use of sealants or tiling, the building becomes a monolithic volume made up of voids of light and space.

+ Suppose Design Group

Via Yatzer

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. jsgpiaegbpeoigb October 9, 2012 at 5:26 am

    such a beautiful article i mean it bought me to tears just reading it! im japanese and this touched me to the core to see all this production design happening in my home country! It so beautiful man!!!!!!!!!! please save the pandas!!

  2. sojgnpiwejgbpgbj October 9, 2012 at 5:21 am

    me too!!

  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?