Gallery: Jean Carrière Nursery School in Nimes, France Receives Gold La...

Images Copyright Jerome Ricolleau
 
The classrooms are fun and playful with Eco-friendly materials and plenty of glazing to help keep visibility and observation of the children a priority.

Tectoniques and Atelier GA began designing the Jean Carrière Nursery School by analyzing the site. Constructed around the framework of existing large plane trees, the school is arranged to create a campus that remains light on the site. The existing trees were preserved, the foundations of the buildings remained small, and a retention pond on the site helps to mitigate natural flooding.

The design of the project responds to the need set a small foundation on a site that was problematic due to flooding. Thus the building seems to float above the ground, hovering around the roof heights of the surrounding neighborhood. Cantilevering the second floor rooms helped to increase the program square footage and create shaded spaces in the exterior corridors. The building plan resembles a cross-shape, which ultimately helps provide supervisory observation of the children. Walls throughout the building are glazed to provide extra observation and security.

The Jean Carrière building meets low energy consumption standards and it has received BBC-Effinergie certification. The design includes passive ventilation, natural sun shading from the trees, and wonderful eco-friendly interior materiality. The design team’s respect and attention to the existing landscape is a welcomed gesture at understanding that active, sustainable design grows from a deep respect and appreciation for nature.

+ Tectoniques

+ Atelier GA

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >