Jean Nouvel, MDW Architecture, Charleroi, Danse, extension, green renovation, charleroi, belgium, existing building, green design, sustainable design, eco design, passive tower, vertical tower, police headquarters, elliptical passive tower

We don’t have a lot of details about Charleroi’s new police headquarters, except that the 3rd towering vertical wing of the existing brick building will incorporate passive solar design in order to ensure high energy performance and will be clad in blue tiles. This part of the building will house the police headquarters, while the studios and residences down below will retain their human scale.

The entire program will be accessible via plaza at street level, and a tent on the roof will house the new Belvedere foyer! The existing portions of the building will be equipped with new materials and technologies to ensure that they don’t leak unnecessary energy, creating a powerful new green icon to Belgium’s fifth most populated city.

+ Jean Nouvel