Jean Nouvel, National Art Museum of China, NAMOC, art museum, museum design, beijing, beijing olympic park, forbidden city, beijing institute of architectural design, perforated facade, filigree facade, funnel-shaped atrium, atrium, indoor garden

Nouvel’s nearly 33-acre museum will be seven times larger than the current institution located near the Forbidden City and will be built in collaboration with the Beijing Institute of Architectural Design. Inspired by the simplicity of “a single brush stroke,” Nouvel gave the massive building a sense of lightness by recessing the ground floor and covering the north side of the building in a delicate filigree facade. The perforated facade also serves to filter sunlight and ventilation into a large four-season indoor garden.

Related: Jean Nouvel Adorns Lush Barcelona Hotel with Leaf-Shaped Windows

On the ground floor, Summer Hall occupies the central space of the building and is decorated with an ornate, gold-painted ceiling. A large funnel-shaped atrium hovers above the space, channeling natural light from the accessible rooftop down to the ground level. In addition to the large-scale garden and exhibition spaces, the museum will also include a research and education center, auditorium, and a variety of public spaces. No completion date for the museum has been released yet.

+ Ateliers Jean Nouvel

Via Archdaily

Images via Ateliers Jean Nouvel