eco-friendly villa, Switzerland, design paradigms, green villa, green roof, green architecture, passivhaus, geothermal energy, solar power

The architects maximized the use of the long and narrow lot by splitting the building’s main volume into different levels with an outer shell structure topped with a hipped roof. Its shell takes up most of the heat-gain during the hottest hours of the day, while the transparent western facade lets the natural light penetrate the structure and activate a heat sink wall. Vertical PVC shades protect the western facade and follow the path of the sun.

Related: Take a Peek at a Stunning Secret Swiss Villa Hidden Into a Mountainside!

The house protects its residents from outside views, while providing optimal levels of transparency necessary for creating pleasant, daylit spaces. The architects used locally sourced materials to build the house and had to comply with the Swiss energy efficiency standards and requirements.

+ design paradigms

Via ILIKEARCHITECTURE