HÛT Architecture, Mile End Terrace, green extension, Victorian extension, London, glass facade, green renovation, green architecture, extension

The house is located in Mile End, one of London‘s earliest suburbs. The owners, a couple who live with friends, commissioned HÛT to design new spaces for entertaining and relaxing and improve the relationship between the internal spaces and the rear garden. HÛT approached the assignment by opening up the interior, removing unnecessary walls, and increasing ceiling heights.

Related: Traditional London house gets a whimsical, fox-shaped extension

HÛT Architecture, Mile End Terrace, green extension, Victorian extension, London, glass facade, green renovation, green architecture, extension

An existing half-width closet at the rear of the house was extended downwards to create a space for an extra half-flight of stairs, a living and entertaining space, and a bathroom on the upper level. The brick extension located next to the closet wing was removed and replaced with a glass box that open onto a sunken patio.

HÛT Architecture, Mile End Terrace, green extension, Victorian extension, London, glass facade, green renovation, green architecture, extension

“The glass box actually helps reinforce the original plan form of the listed building, as its predecessor was a solid mass that was not complimentary to the closet wing,” said Sophie Determann of HÛT. “And of course it helps bring daylight deep into the centre of the house where the kitchen is located, and gives views into the lovely garden,” she added.

+ HÛT Architecture

Via Dezeen

Photos by Heather Hobhouse