Keiji Ashizawa, Skycourt, green renovation, daylighting, green design, sustainable design, eco-design, seismic safe, building regulations, internal courtyard, louvers

Whereas most of the existing double story was left alone, Keiji Ashizawa topped off the home with an angular glazed addition that established a third story that opens onto an expansive rooftop terrance. This combined with an internal courtyard on the second floor and a new southern opening permits all kinds of lighting to enter the interior, giving the residents visual access to the sky.

To make the most of this new light, all living and dining functions shifted to the second floor and the lower level was converted into a series of small and serene bedrooms. These are attached to an enchanting Japanese garden that further erases the boundary between the indoors and outdoors. Located in a residential neighborhood of Tokyo, the sustainable renovation’s double-story louvered fence deters any would-be peeping toms.

+ Keiji Ashizawa

Via Contemporist

Photos via Takumi Ota