Fjällbäcken, Fjällbäcken urban block, urban block, sustainable urban development, new Kiruna, Kiruna, Sweden, Kjellander + Sjöberg, rainwater management, climate optimized, ski slope,

Located 145 kilometers north of the Arctic Circle, Kiruna sits atop a rich body of iron and has a subarctic climate with long, cold winters. To mitigate climatic conditions, Kjellander + Sjöberg optimized the urban block’s angular shape for the extreme winter weather. In addition to rooflines designed to handle large snow loads, the architects also included a diagonal public staircase that transforms into a ski slope in winter.

Related: White Arkitekter Unveils Plans to Move an Entire Swedish City

The first phase of the project consists of the new Kiruna Square building cluster and the centrally located town hall. The block’s new housing units are arranged around the green courtyard, Fjällbäcken, which comprises year-round recreational areas for leisure and sport. The sustainability-minded urban development will source natural materials with local character like stone and wood for construction.

+ Kjellander + Sjöberg

Via WAN

Images via Kjellander + Sjöberg