Klopf Architects,  Eichler homes, energy efficient architecture, floor-to-ceiling windows, open layout, green architecture, skylights, green interior

The owners brought in the designers to help them decide whether to keep the existing structure or demolish it and start fresh. The architects opted for an Eichler-inspired home that sits on a gentle slope and creates a strong connection to its natural surroundings. The increase in ceiling height, steps that lead onto terraces and the presence of a skylight emphasize this connection and establish diverse spaces within a fairly simple layout.

Related: Classic Eichler renovated into a naturally-cooled home that blends indoors and out

The foyer leads to an atrium, with views of the rear yard through a large floor-to-ceiling windows. The house steps down the slope and reflects the surrounding landscape by offering several vantage points scattered throughout the interior space. Roof overhangs protect the outdoor spaces and provide shade. The heavily insulated walls, glass doors and windows with thermally-broken frames and in-floor radiant heat add to the efficient energy performance.

+ Klopf Architects