La Capsula, Mexico, Noborders Collective, concrete house, glass facade, green renovation, green addition, courtyard, Mexican architects, green architecture, sustainable building

The existing house is located in the Colonia del Valle neighborhood of Monterrey, Mexico. Two elevated structures were added above a 144-square-meter yard and placed on opposite ends of the house. Despite their contrasting appearance – one section follows an angular concrete form, while the other has a lattice-like orthogonal look – the structures create an environment that feels consistent and compatible with the existing house.

Related: Guidacci develops unconventional Italian home addition out of sustainable zinc siding

One of the additions, the structure enclosed in glass and concrete, accommodates a new office space. The other, a steel structure clad in wooden panels, provides a terrace connected to the living room downstairs and a balcony for the main bedroom on the first floor. The two structures separate distinct functions. The part that houses the new office is partially supported on a white perimeter wall and two angled black poles. The glass is supported by white frames.

+ MIISA

Via Dezeen

Photos by Chino Zenteno