Andrew Michler

La Tonnelle Wine Tasting Room Tucks Into the Terraced Cliffs of Switzerland

by , 08/27/11
filed under: Architecture, gallery

eco wine tasting,green wine tasting, local materials, Lake Geneva wine tasting, pixilated facade, Lavaux wine tasting, Wine tasting room, Daniel Schlaepfer, metal skin, Fournier-maccagnan Architecture

La Tonnelle’s small entrance to the street opens to a blackened, minimally lit stairway. The narrow stairway and corridors, evocative of a cave or the path of a vineyard, open up to a daylit room ringed with shelves of wine. A smaller tasting room to the side is where the design comes together. The large windows are covered in a metal mesh screen into which artist Daniel Schlaepfer inserted thousands of golden metallic tiles that become a pixilated grapevine when viewed from a distance.

With the room’s interior lighting as a back drop, the screen becomes a prominent symbol of the building as it glows on the hillside in the evening. By day, the screen shimmers with a cool organic touch, softening the building’s blocky profile. The screen also adds intimacy to the tasting room and prevents the hot sun from overheating the space. Below is a small theater which presents the grape growing culture and history of the region.

+ Fournier-maccagnan Architecture

+ Daniel Schlaepfer

Via Architizer

Photos © Thomas Jantscher

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >