Gallery: La Tonnelle Wine Tasting Room Tucks Into the Terraced Cliffs o...

 
This provocative wine tasting room set along the cliffs of Lavaux, Switzerland evokes the centuries-old terraced landscape it celebrates. The monolithic volume on the northern shores of Lake Geneva extends from the earth and add to the grapevine’s habitat on its roof. The area has long been heralded as a mini-Mediterranean for its balmy micro climate, which is perfect for growing grapes, and stone terraces have been developed for hundreds of years to tame the steep cliffs. Fournier-maccagnan Architecture’s contemporary design sits quite comfortably in the landscape with a shimmering, abstracted, and pixilated grape vine veiling the large view window.

The design scheme integrates the tasting rooms into the land, emulating the rocky cliff where grape vines enjoy the warm and moisture-laden air. The multi-level building has few exterior clues as to its use. The concrete walls use a new system which emulates the aged character of the landscape. Local stone is set in the concrete, and the surface is scratched before setting up to give the walls a rough, natural finish. This handmade exterior is a reflection of the copious stone work in the region.

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >