Restelo House, Lisbon, mansard roof, Portuguese tiles, João Tiago Aguiar, green renovation, Portugal, natural light, mansard roof, open-plan layout

The rear fascia features a series of windows and shutters that can be completely closed to form a uniform, semi-transparent screen, or opened to let natural light into the interior. This delicate canvas references patterns of traditional Portuguese tiles and functions like a skin that filters light and provides optimal levels of privacy for the residents.

Restelo House, Lisbon, mansard roof, Portuguese tiles, João Tiago Aguiar, green renovation, Portugal, natural light, mansard roof, open-plan layout

Related: House in Melides Promotes Peace and Tranquility Through Modern Design in Portugal

The architect reorganized the ground floor to house a spacious living room with a kitchen and dining area. Hidden behind a white volume coated with grate lines and separating different spaces are the closet, guest toilet and storage. Leaning on the left side of this volume, a staircase connects the ground floor and the upstairs private area. Additional living space was introduced in the attic formed by a mansard roof and offering views of the garden.

+ João Tiago Aguiar arquitectos

Via Archdaily

Photos by Fernando Guerra | FG+SG