- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Laser-Cut Butterfly Door Allows Natural Light into London’s Hidden House

Posted By Tafline Laylin On August 10, 2012 @ 6:44 am In Architecture,carousel showcase,Daylighting,Design,Gallery | No Comments

Hidden House, Teatum+Teatum, London, England, minimalist design, skylights, light well, laser-cut, green design, sustainable design, eco-design

The Hidden House is wrapped in a shiny black exterior that seals it off from the rest of the world. This is great in terms of creating an interior intimacy, but not so great for natural light [1]. Which is why Teatum+Teatum introduced a giant central light well – seven meters tall – around which the interior home is organized, along with skylights and of course the butterfly door.

The striking metal door is laser-cut to resemble rain pouring down a glass window in winter – creating some kind of material connection with the exterior world and allowing diffused daylighting to seep through to the ground floor of the double-story home. Living and sleeping areas overlap, further reinforcing a sense of community and intimacy inside, and the bright, minimalist furnishings [2] make the space especially cozy.

+ Teatum+Teatum [3]

Via MocoLoco [4]

images via Lyndon Douglas

Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/laser-cut-butterfly-door-allows-natural-light-into-londons-hidden-house/

URLs in this post:

[1] natural light: http://en.wikipedia.org/wiki/Daylighting

[2] and the bright, minimalist furnishings: http://inhabitat.com/minimalist-shipping-container-house-is-an-artists-dream/

[3] + Teatum+Teatum: http://www.teatumandteatum.com

[4] MocoLoco: http://mocoloco.com/fresh2/2012/08/09/hidden-house-by-teatum-teatum.php

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.