Chan Architecture, timber, blackbutt, plywood, rain chain, artist's studio, wooden artist's studio, australia, australian architecture, thorbury, natural light, organic landscape, natural pool, chlorine-free pool, pitched roof, Phillip Johnson Landscaping

Chan Architecture clad the exterior of the structure with two different kinds of wood: darker colored vertical boards that cover the bottom storage volume and horizontal bands of a lighter colored timber that clad the facade of the artist’s studio. The wooden façade will gradually develop a silver patina over time to better blend in with the landscape. Inside, blackbutt hardwood and plywood seamlessly cover the floors, walls, and ceiling, creating a warm honey-toned and textured backdrop ideal for the client’s artistic pursuits.

Related: Minimalist Light-Filled Photographer’s Glass Studio Offers Beautiful Lakeside Views in the Canadian Shield

The artist’s studio has a small balcony that overlooks the chlorine-free natural pool, waterfall, and creek that will be used as a recreational space by the client’s children. Rainwater runoff from the studio’s pitched roof flows down a decorative rain chain into the pool. Water overflow from the pool is fed into the creek that winds throughout the backyard.

+ Chan Architecture

+ Phillip Johnson Landscaping

Via ArchDaily

Images via Chan Architecture, © Folded Bird Photography