Vaillo & Irigaray  huarte vaillo recycling center, recycled materials, eco design, green design, green architecture, recycled architecture, eco architecture, green design, eco design

Located in Huarte, Spain, near the French border, the plant was conceived as an analogy to a stomach with intestines. Following the biological theme, the various buildings that make up the structure are connected by a network of underground pipes. Inside, the center is equipped with turbines, scrubbers and filters that sort the collected trash and readies it to be shipped to other treatment and recycling centers in the region.

Because it can get pretty noisy with all of the sorting going on inside the building, Vaillo + Irigaray gave the walls several insulating layers. The facade is made of recycled aluminum sheets that have been painted a poppy lime green. “The color and treatment of the facade highlights the environmental nature of the project,” explain the architects.

+ Vaillo + Irigaray