Ross Langdon Health Education Center, community center, Uganda, Ross Langdon, Studio FH Architects, eucalyptus wood, local building materials, green architecture

The community center is located in a village of Mannya in Rakai, South-western Uganda. It provides enough space for about 150 people, with simple clay tile steps to sit on and a small elevated platform from where speakers can address their community. Adjacent to the hall is a room for private meetings and a small store. A walkway covered by a pergola provides shelter and forms a space where people can meet and relax.

Related: South Africa’s Mankgaile Primary School Doubles as a Thriving Community Center

Ross Langdon Health Education Center, community center, Uganda, Ross Langdon, Studio FH Architects, eucalyptus wood, local building materials, green architecture

Ross envisioned the center as a small pavilion structure made of the most basic available materials. Eucalyptus poles were used for the main structure, with clay brick infills and tile floors. The building has no windows. Instead, the porous brick envelope, skylights and ‘Liter of Light’ solar powered DIY lamps let light in from different directions and illuminate the stage area. The wall is covered in zinc-al roof sheets supported by eucalyptus trusses, and the ceiling is made of purpose-designed handmade ‘Mukeka’ reed mats. What a wonderful tribute to Ross and gift to the local community.

+ Ross Langdon

+ Studio FH Architects

+ Liter of Light

Photos by Will Boase