Tafline Laylin

Lively Palencia Civic Center Rehabilitated from Dingy Prison in Spain

by , 04/24/12



Palencia, Spain, Exit Architects, green renovation, sustainable upgrade, Palencia Civic Center, green design, sustainable design, eco-design, Spain, daylighting, brick, renovation, prison

The 19th century load-bearing brickwork was left untouched, although the structure’s perimeter is now clad in bright glazing that acts as a segway between the city and interior activities. The building consists of an auditorium, a library, multifunction rooms, and art and music classrooms, all of which are linked together by the new central hall. It is here that the designers used an opportunity to replace defunct materials with the massive skylight tubes that extend to the floor of the interior, where they act as miniature courtyards.

The former cell block has been converted into what is now the civic center’s library that is arranged around a reading area illuminated with an octagonal skylight. Kudos to photographer Fernando Guerra for capturing the immense role that natural light plays in this magnificent sustainable upgrade, and of course to the designers who lent such a gentle touch to revive this beautiful brick building.

+ Exit Architects

Via Dezeen

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?