Ateliereen Architects, oservation tower, viewing tower, Dutch architects, Belgium, wooden structure, natural materials, MaMu Architects, tower, sand dunes, nature reserve

Ateliereen Architects collaborated with the Belgian architecture studio MaMu Architects to design a structure that would allow visitors of the popular nature reserve in Belgium to enjoy the scenery. The tower changes its form when observed from different perspectives – a quality that fits perfectly with the ever-changing landscape that is constantly being reshaped by wind.

Related: Ultra-Slim Viewing Tower Rises 66 Feet Over the River Vecht in The Netherlands

The wooden structure is wrapped in rope that reflects the lines formed by the dunes, and features three platforms – the lowest of which extends towards the water and is accessible via a ramp. Visitors can take the stairs from this point and reach the height of almost thirty meters. Halfway to the top, they can rest on the second platform and once they reach the third, the views of the surrounding area extend all around the sandy area of the reserve. The new structure, with its natural materials and color scheme blends perfectly into the surroundings and offers a new amenity to those who visit the site in search of a place where they can relax and enjoy stunning landscapes.

+ Ateliereen Architects

+ MaMu Architects