A-Zero, London, green renovation, rural architecture, shed, cow shed, farms, farm houses, England, London architecture, timber house, wooden home, passive house, natural light

The architects decided to keep the six-foot-high brick perimeter walls of the building and combine the existing steel frame with the new timber frame, creating a sheltered courtyard on one side. In order to achieve air tightness, the design team then created a hybrid structure that combines prefab oak frames, existing steel frames and layers of insulation covered with brickwork and British larch cladding. Around 90 percent of the old steel frame was preserved and finished with red paint. Large windows were positioned on the ground floor of the south-facing fa├žade, which contributes to the passive sustainability of the house.

Related: Atelier Data Transforms an Old Horse Stable into a Simple but Stunning Home in Portugal

The ground floor houses the living area, dining room, kitchen and a sitting area while the upper floor houses four bedrooms accessed via two small lobbies. A spacious master bedroom includes a walk-in wardrobe and en-suite bathroom. Not bad for a cow shed, eh?

+ A-Zero

Via Dezeen