- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Lotus-Shaped Singapore Museum Collects Rain and Light

Posted By Andrew Michler On January 4, 2011 @ 8:00 pm In Architecture | 3 Comments

MBS, Marina Bay Sands' ArtScience Museum, Art Science museum, Moshie Safadie, rainwater harvesting, Singapore green design, museum daylighting, Marina Bay Sands Casino and Resort

The newly opened over-the-top Marina Bay Sands Casino and Resort [1] in Singapore will soon host a slightly more down-to-earth museum focused on the fusion of art and science. Renowned Architect Moshie Safadie [2], who has been tickling the edge [3] of green design for decades, designed the mega resort to grab the world’s attention — but the soon-to-open ArtScience Museum [4] is certainly the most environmentally-sensitive building in the development. Interpreted as a lotus flower or outreached hand, the roof deftly collects water and light for the museum’s use.

MBS, Marina Bay Sands' ArtScience Museum, Art Science museum, Moshie Safadie, rainwater harvesting, Singapore green design, museum daylighting, Marina Bay Sands Casino and Resort

Heralded to be the first museum [5] of its kind, the ArtScience facility will house 21 galleries totaling 4,800 square meters and it will display works based on the greatest common denominator of art and science — creativity. The galleries will host travelling shows as well as a permanent collection. Singapore’s approach to the project is to attract not only tourists but to encourage cutting-edge thinking as part of its new economy.

The ArtScience Museum takes a forward-thinking approach to the use of natural resources. A central waterfall in the building will be fed by rain caught in the huge bowl [6] that is formed by the roof. The recirculated water is also filtered and used for the restroom facilities.

MBS, Marina Bay Sands' ArtScience Museum, Art Science museum, Moshie Safadie, rainwater harvesting, Singapore green design, museum daylighting, Marina Bay Sands Casino and Resort

Each one of the ten fingers that extend out has a generous skylight [7]that fills the upper galleries with abundant daylight [8]. Air conditioning grills built into the floor help save energy as well by cooling only the air at the visitor’s height, rather than the entire space. Called air stratification [9], the technique is gaining popularity with engineering firms. While the overall $5 billion Marina Bay Sands project is all about geez-wiz conspicuous consumption, the ArtScience Museum at least points in a more promising direction.

+ Moshie Safadie [2]

+ ArtScience Museum [4]


Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/lotus-shaped-singapore-artmuseum-collects-rain-and-light/

URLs in this post:

[1] Marina Bay Sands Casino and Resort: http://inhabitat.com/marina-bay-sail-by-nbbj-architects/

[2] Moshie Safadie: http://www.msafdie.com/#

[3] tickling the edge: http://inhabitat.com/habitat-67-montreals-prefab-pixel-city/

[4] ArtScience Museum: http://www.marinabaysands.com/The_ArtScience_Museum.aspx

[5] museum: http://inhabitat.com/index.php?s=museum

[6] huge bowl: http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2011/01/new-1.jpg

[7] skylight : http://www.inhabitat.com/solar-powered-french-gym-is-an-energizing-place-to-work-out/

[8] daylight: http://inhabitat.com/category/daylighting/

[9] air stratification: http://goliath.ecnext.com/coms2/gi_0199-13006160/A-method-to-generate-effective.html

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.