offSET Shed House, offSET Shed House by Irving Smith Jack Architects, offSET Shed House by ISJ Architects, ISJ Architects, passive design, New Zealand, shed house, rainwater collection, northern light, beach house, Tasmanian Oak, corrugated metal

Built for a family of four, the low-impact offSET Shed House comprises two slightly offset volumes that look like separated buildings from afar, but are actually interconnected. The home is clad in corrugated black metal on the exterior for an industrial vibe, while the interior is lined with Tasmanian Oak and white surfaces for a homey feel. Large south-facing glazed windows frame stunning views of the beach and the Pacific Ocean.

Related: Metal-clad House L is a contemporary holiday retreat in Finland

The offSET Shed House’s use of passive design principles makes the building a comfortable stay year-round. The building’s spatial arrangement and south-facing openings maximize the effect of the ocean’s cooling breezes. Stained cedar screens provide shade against the harsh sunlight. In the wintertime, high-level openings capture warmth from northern light. All rainwater is collected and reused onsite.

+ Irving Smith Jack Architects

Via habitusliving

Images via Irving Smith Jack Architects