Lidija Grozdanic

Lucasfilm's New Singapore Headquarters is a Giant Glass Sandcrawler!

by , 08/13/14
filed under: Architecture, gallery

aedas, eco design, fritted glass, george lucas, green architecture, Green Building, green design, high performance facade, lucas films, lucasfilm, sandcrawler, sandcrawler building, Singapore, star wars, Sustainable Building, sustainable design

Dubbed The Sandcrawler (after the huge mobile treaded fortresses used by Jawas in the famous film franchise), the building is clad in a state-of-the-art multi-layered glass façade which allows natural light to penetrate the interior while limiting solar heat gain. A layer of low-iron glass is placed atop a metallic-frit dot layer – this makes the building appear chromed from the outside while providing enough transparency for optimized daylighting.

aedas, eco design, fritted glass, george lucas, green architecture, Green Building, green design, high performance facade, lucas films, lucasfilm, sandcrawler, sandcrawler building, Singapore, star wars, Sustainable Building, sustainable design

The curved volume shelters a large garden courtyard overgrown in lush vegetation which creates an exotic atmosphere fitting for the creative studio. The dense foliage animates the glass exterior and creates a semi-public space that almost looks like a film set. In order to create a higher level of privacy, the building has been raised off the ground.

+ AEDAS

Via World Architecture News

Photos by Paul Warchol

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home