Tafline Laylin

Amsterdam's Lush Garden-Wrapped SportPlaza Mercator is Topped with a Green Roof

by , 03/14/13



VenhoevenCS Architects, SportPlaza Mercator, Amsterdam, vertical gardens, fortress, green roof, living wall, greenery, urban design, sustainable design, eco-design, sports complex, The Netherlands, daylighting, Skylights,

Located at the start of a historic 19th century city populated by people from 129 different countries, the municipality commissioned the SportPlaza Mercator in order to boost the community. VenhoevenCS responded with a fortress-like building completely wrapped in low maintenance plants and topped with a green roof that also has a cave-like ambience inside.

Skylights ensure that natural light reaches all corners of the center, which offers a fitness center, an indoor and outdoor pool, a fast food restaurant and cafe, an events hall and a place for parents to leave their children while they get fit. Tinted windows overlooking the pools provide a sense of privacy while low windows frame the street view. Completely camouflaged from afar, this extraordinary complex completed in 2006 was recently nominated for a new Green Building Award.

+ Venhoeven CS

Via Dezeen

Images by Luuk Kramer

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >