luxembourg house, luxembourg, luxemburg, luxemburg house, richard meier, richard meier and partners, richard meier & partners, richard meier architect, luxury home, green home, eco home, green house, eco house, sustainable home, green design, green building, green architecture, sustainable building, sustainable design, sustainable architecture, eco design

The Luxembourg House is tucked into a hillside in a rural area with panoramic views of the surrounding countryside. Oriented to take advantage of solar gain, the home faces south, but is properly shielded from overheating. The home is L-shaped, and private rooms are situated to the north. The home’s design, orientation, and window placement were all optimized for daylighting, optimal heat gain and views.

The basement floor is built into the earth and contains the garage and technical spaces along with a spacious fitness area and sauna. The main living spaces are on the first floor – including an open kitchen, living and dining area as well as a children’s play area and a guest suite. The top floor features bedrooms along the south side and more quiet private rooms like the study, library and lounge on the north side.

Related: Richard Meier’s City Green Court is the First LEED Platinum Building in the Czech Republic

Louvers and walls are used to protect rooms from overheating on the south, while the white facade reflects heat. A green roof caps the home and vacuum tube solar collectors heat water for domestic use. Rainwater is collected for landscape irrigation and a geothermal heat pump system provides efficient heating and cooling with the help of radiant floors and heat recovery. The home also has high-performance insulation, triple-paned windows, and a tight envelope to minimize energy losses.

+ Richard Meier & Partners Architect

Images ©Roland Halbe and Richard Meier & Partners Architect