Ross Brooks

Magnificent Gabled School Shows Great Design Doesn't Have to be Expensive in London

by , 04/10/14
filed under: Architecture, News

gabled school gatehouse, low-cost renovation of a school gatehouse, Jonathan Tuckey Design, school gatehouse made from timber, low-cost education buildings, school renovation in London, Wilberforce Primary School, school community center, corrugated fibre-cement panels, Cradle-to-Cradle,

This magnificent gabled structure serves as an activities center and crèche for the Wilberforce Primary School in Westminster, London. But it used to be nothing more than a dimly lit portakabin. Designed by Jonathan Tuckey Design, the timber-lined gatehouse features three skylights that provide both abundant natural daylight and ventilation. Best of all, the building was put together on a limited budget, which just goes to show – great design doesn’t have to be expensive.


gabled school gatehouse, low-cost renovation of a school gatehouse, Jonathan Tuckey Design, school gatehouse made from timber, low-cost education buildings, school renovation in London, Wilberforce Primary School, school community center, corrugated fibre-cement panels, Cradle-to-Cradle,

To keep the costs as low as possible, project architect Nic Howett also took on the roles of quantity surveyor and project manager. The only other people employed on the project were a small team of engineers, and a local builder, which kept outside interference to an absolute minimum. ”The project was coordinated by ourselves, proving that good education buildings can be built for little money without the need for bureaucratic processes, framework agreements and multiple consultants,” Howett told Dezeen.

Related: Renovated Ny Krohnborg School Revitalizes a Neighborhood in Bergen, Norway

A simple timber frame lies at the core of the gatehouse, which has been encased in corrugated fiber cement panels. Inside the building, a continuous plywood surface was used for the walls and ceilings to create a clean and simple interior that doesn’t allude to how much it cost to build. In addition to the three skylights that provide light and ventilation, there is a fully glazed, and sliding wall that opens out onto a narrow playground.

Many of the materials used in the gatehouse’s construction meet sustainability standards. The plywood is FSC and PEFC certified, while the exterior panels achieve an A+ rating in the BRE Green Guide. Forbo Marmoleum flooring, which has a Cradle-to-Cradle silver certificate, was also used throughout the building.

Related: Gorgeous Viewpoint Platform Invites Londoners to Enjoy the Wildlife of Regents’ Canal

Architects will now move on to plans for a new entrance building and community center. Not only is the building beautiful, but the design and construction process was headache-free, which will hopefully serve as an example for other schools that want to upgrade their facilities in the future.

+ Jonathan Tuckey Design

Via Dezeen

Images by Dirk Lindner

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >