Sustainable Factory, Ryuichi Ashizawa, Malaysian Architecture, Japanese Architects, Green Architecture, Green Roof, Green Walls

A large green roof covers the ground floor and rises up from the surrounding landscape to meet a central tower. Roof soil protects the building from the sun and stops the factory from becoming uncomfortably hot. Underneath, a forest of hexagonal topped pillars support the roof. Within these arabesque columns, pipes funnel water from the roof into an underground storage tank, used regularly to water plants. The motion of the water also pulls in air from outside which naturally cools and ventilates the spaces below.

Related: Eco Olive Oil Factory by Guillermo Hevia Architects

Natural light penetrates the factory floor via ornamental reflection panels that mirror the angular design of the supporting pillars, reducing the need for unpleasant fluorescent lighting, saving energy, and supporting a calm work environment for JST’s high tech production facility.

The central tower contains an office space that encourages a zen-like atmosphere amongst co-workers and it’s east-west orientation minimizes the effect of solar radiation to keep office workers cool inside. When workers pop out for a break, they’re able to take a walk around the green roof via a path that links the tower and the roof to the surrounding landscape. Vines are trained to grow up wires, forming a green facade, shading the glass from the sun and letting beautiful dappled light through. The vines also hang over the helter-skelter like curving path that invites employees to take a stroll out into the surrounding forest or around the surrounding structures.

+ Ryuichi Ashizawa Architects

Via archdaily

Images via Ryuichi Ashizawa