Saffire Resort, circa architecture, eco resort, luxury resort, tasmania, rainwater collection, landscape restoration

The site of the Saffire Resort was once a disused caravan park, so considerable time was spent rejuvenating the landscape and restoring natural ecosystems where possible. With the help of landscape architects Inspiring Place, the buildings were located to retain all of the existing vegetation and trees. Protection zones were also established during the construction period, and extensive re-planting was undertaken as part of the landscape design. Additionally, the resort maintains an active bushfire management program and an ongoing landscape projection program.

Saffire Resort, circa architecture, eco resort, luxury resort, tasmania, rainwater collection, landscape restoration

Rainwater is collected both on-site and off for use in the resort and the local township, easing constraints in the drought-affected area. Energy-efficient design also plays into the strategy — all buildings are well insulated and have high performance glazing as well as efficient water heating, lighting and air conditioning systems.

The resort is composed of a main building (with reception, dining, a lounge and a spa) surrounded by a row of private rooms designed to maximize privacy and natural light. All the spaces afford spectacular views of the Great Oyster Bay, which was the main inspiration for the resort — the project’s form evokes memories of coastal land forms, dunes, waves and sea creatures. Tasmanian products, designers and materials were used wherever possible to create a unique, locally-designed sanctuary.

+ Circa Architecture

+ Saffire Resort

Via Designboom

Images © Circa Architecture and Saffire Resort