march studio, mullet house, melbourne, kensington residence, renovated home, Edwardian facade, skylights, clerestory windows, naturally finished timber, cantilevered roof

To preserve the building’s existing character, March Studio retained the Edwardian timber facade at the front of the dwelling. Towards the rear, however, the architects dramatically added an angled, black-zinc roof that juts out across the site, twisting upwards at the corners to make room for clerestory windows that allow for natural light. The roof cantilevers over the two-floor extension, which contains the added living and kitchen areas, as well as a concrete carport.

Built to accommodate the client’s three children, the dwelling exudes an element of play. Circular glass skylights create views and daylighting opportunities in various rooms, including the children’s playroom. Bright bold colors punctuate the interior, such as the splashes of orange in the kitchen counter and hanging lights. Outside, a glazed sliding door opens out from the kitchen to the concrete terrace and courtyard garden.

To complete the dwelling’s image as a unified whole, the architects wrapped the exterior and interior with horizontal rows of naturally finished timber to achieve a clean, modern look. To connect the indoor and outdoor spaces, the kitchen’s polished concrete flooring extends out onto the outdoor terrace and ring-shaped planters reinforce the playful circular motif.

+ March Studio

Via Dezeen