Lucy Wang

MARS Architects Cleverly Fold Climbing Walls into Bulgaria's First Sustainable Activity Center

by , 12/03/13
filed under: Architecture, gallery



MARS Architects, Walltopia, Collider Activity Center, climbing walls, mixed use center, Sofia, Mount Vitosha, international competition, climbing atriums, continuous climbing wall, bouldering

To achieve a compact spatial system, MARS Architects cleverly folded the activity center into a zigzag shape and added bright yellow climbing atriums into each void to create a canyon-like “spatial backbone.” As the building slopes upwards, each climbing section advances in difficulty and height, from the beginner’s area to the pro section. The large climbing voids also allow for natural light to permeate deep down into the building; one of the atriums will double as a greenhouse in the summer.

The activity center was also dramatically slanted to minimize the heat load and to avoid casting shadows over the neighboring park and event stage. A rooftop bar is located at the highest point of the building to take advantages of views overlooking Mount Vitosha, one of Bulgaria’s most popular tourist destinations.

In addition to climbing and boulder areas, the Collider Activity Center will incorporate additional exercise and leisure space including a multipurpose sports room, swimming pools, spa, offices, bar and restaurant. Placed along a major axis in Sofia, the multi use building will serve as a major city landmark as well as a buffer between the urban fabric and surrounding landscape.

+ MARS Architects

Via Archinect

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home