Austin Maynard Architects, green renovation, Alfred House, Australia, home extension, green courtyard, gable roof, white extension,

Austin Maynard Architecture – formerly known as Andrew Maynard Architects – designed the double story terraced home to add privacy and a stronger connection to its environment through a gabled roof extension facing its back alley. The redesign accommodates a bright airy living and dining room filled with colorful furniture that contrasts with its bright white backdrop. There is also a long modern kitchen, a bathroom, a garage for a motorbike and a central courtyard filled with flourishing plants and trees.

Related: Playful Melbourne family home by Make Architecture has a community hub feel

Austin Maynard Architects, green renovation, Alfred House, Australia, home extension, green courtyard, gable roof, white extension,

An indoor-outdoor space created from a little light well is accessed through sliding double glazed doors. There is also space for an all-white mezzanine office at the top level, also flooded with natural light thanks to the skylight above. North-facing glass and a perforated metal awning enables passive solar gain, while the white angled roofs reduce urban heat, making scorching Aussie summers easier to deal with.

+ Austin Maynard Architects

Via Arch Daily

Photos by Fraser Marsden