Melbourne Docklands, Australia, Monash University, Sealight Pavilion, Rintala Eggerstsson, Grimshaw, Felicetti, John Stanislav Sadar, reclaimed wood, habitable sculpture, cypress, Architecture, Art, Daylighting, Water Issues, Recycled Materials

The Sealight Pavilion was constructed as a joint effort over 14 weeks in 2011. It consists of two volumes: a tower and a cantilever, made entirely from locally-sourced, reclaimed cypress wood via Australian Reclaimed Timbers. A public, habitable sculpture, it offers a tranquil space from which to visitors can gaze out on Melbourne’s scenic harbor.

While the tower offers a secluded space to stare at the sky, the cantilever leans framing the sea like a picture. Designed for contemplating the passage of time, the structures themselves also change like if they were alive. The golden color of the reclaimed wood has been turned into a beautiful light silvery-grey that blends in with the maritime surroundings.

+ Monash University

Photo © Gary Annett Photography

Via Plataforma Arquitectura