ITESO University, TID Annex, Guadalajara, Mexico, sustainable building, air flow, workshop

The annex of the Design Innovation and Workshop Building, referred to as TID, is unassuming at first glance. Yet, once the grid of shutters and doors open up to the world outside, the building’s true intention is revealed. Plain wooden sheets and steel beams not only lend to the industrial feel of the open space, yet also contribute to the architects’ achievement of the LEED certification for sustainability. An open rafter design, with plastic panels along the roof, allows for natural light to descend upon the workplace below.

Related: Lady Peel House: Atelier rzlbd renovates a dark Victorian into a bright and airy home

The inspiration for the engineering of such a unique space is said to be rooted in a traditional granary structure found in Spain, called a horrero. These buildings are typically made from natural materials, such as wood and stone. The architects reflect on the influence of this pragmatic design, stating “we learned how an interior space can be kept fresh and ventilated, allowing the air to flow continuously by making an open tectonic system in the facade.” The openness of the walls allow for harmful chemicals to be eliminated, ensuring the safety of the creative minds housed inside.

Not only is the TID exceptional in its functionality, its very inception is also an homage to the very element it works hard to govern. The architects state, “We really like to think that the essential material in the conception of this building is the air. In other words, the shape of the building is a metaphor for air flowing.” This reverent connection can surely be seen in the TID.

+ Atelier ARS Architects

Via Dezeen Magazine

Images via Onnis Luque